Πώς να συντάξετε μια συνοδευτική επιστολή το 2024

Σε αυτό το άρθρο, καλύπτουμε:

  • Τι είναι η συνοδευτική επιστολή
  • Πώς να δημιουργήσετε τη συνοδευτική επιστολή σας
  • Παραδείγματα συνοδευτικών επιστολών
  • Συμβουλές για το πώς να διαμορφώσετε τη συνοδευτική επιστολή σας

Όταν συντάσσετε συνοδευτικές επιστολές, υπάρχει μια τυποποιημένη και παγκοσμίως αποδεκτή δομή ή διάταξη που πρέπει να ακολουθείται. Όπως και όταν δημιουργείτε ένα καλό βιογραφικό, η συνοδευτική επιστολή πρέπει επίσης να είναι προσαρμοσμένη στη συγκεκριμένη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Ουσιαστικά, χρησιμεύει ως μια εισαγωγή προς τον υπεύθυνο προσλήψεων ή τον διευθυντή. Ωστόσο, ενώ το βιογραφικό λειτουργεί λίγο πιο στρατηγικά, η συνοδευτική επιστολή είναι πολύ πιο προσωπική, και μέσα από αυτήν έχετε την ευκαιρία να αναλύσετε τα βασικά επιτεύγματα, τις δεξιότητες ή τις εμπειρίες που αναφέρονται στο βιογραφικό σας.

Για πολλούς ανθρώπους, η συνοδευτική επιστολή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αίτησης και σε ορισμένες περιπτώσεις αποφεύγουν ορισμένες θέσεις εργασίας εάν απαιτείται συνοδευτική επιστολή. Είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε αυτό παρέχοντας τα εργαλεία, τους πόρους και τις γνώσεις που χρειάζεστε για να συντάξετε μια επιτυχημένη συνοδευτική επιστολή. Στο τέλος, μια καλά δομημένη συνοδευτική επιστολή αναδεικνύει τα προσόντα και το ενδιαφέρον σας για μια θέση εργασίας. Αν δυσκολεύεστε με το πώς να δημιουργήσετε τη δική σας, ας ξεκινήσουμε!

Θέλετε να δημιουργήσετε μια επαγγελματική συνοδευτική επιστολή;
Ξεκινήστε τώρα

Ποια πρέπει να είναι η δομή μιας συνοδευτικής επιστολής;

Η συνοδευτική επιστολή πρέπει να είναι συνοπτική και εστιασμένη, δίνοντας έμφαση στους κύριους λόγους για τους οποίους είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση.

  • Αναλύστε κάθε τμήμα: Προσθέστε εισαγωγή, παραγράφους και συμπέρασμα.
  • Αποσαφηνίστε τον ρόλο του κάθε τμήματος: η εισαγωγή τραβά την προσοχή, το σώμα επεξηγεί τα προσόντα και το συμπέρασμα συνοψίζει και εκφράζει ενθουσιασμό.

Πώς μπορώ να συντάξω τη συνοδευτική επιστολή μου;

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το περιεχόμενο σύντομο και συνοπτικό. Προσδιορίστε και επισημάνετε δύο έως τρεις βασικούς τομείς ειδίκευσης, χωρίς να αναφέρετε επιπλέον λεπτομέρειες για να τις επεξηγήσετε σε μια πιθανή επακόλουθη συνέντευξη.

Η ιδανική διάταξη μιας συνοδευτικής επιστολής συνήθως αποτελείται από:

  • Πληροφορίες επικοινωνίας
  • Χαιρετισμό
  • Εισαγωγική παράγραφο
  • Κύριες παραγράφους
  • Καταληκτική παράγραφο
  • Επίλογο

1. Διάταξη εισαγωγής σε μια συνοδευτική επιστολή

Αφού επαληθεύσετε όλες τις πληροφορίες ώστε να είναι ακριβείς, μπορείτε να αρχίσετε να συντάσσετε τη συνοδευτική επιστολή σας! Το εισαγωγικό τμήμα, το οποίο θα πρέπει να παραμένει συνεπές σε όλες τις συνοδευτικές επιστολές, χρησιμεύει ως εισαγωγή. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η ενότητα θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στην έκφραση του ενθουσιασμού σας για τη θέση εργασίας, την περιγραφή της τρέχουσας επαγγελματικής σας κατάστασης ή των περιστάσεων και την περιγραφή των επαγγελματικών σας στόχων, ενδιαφερόντων και κινήτρων για την εξασφάλιση της θέσης.

Παράδειγμα:

Επικοινωνώ μαζί σας για να εκφράσω τον θερμό ενθουσιασμό μου για τη θέση του ρεσεψιονίστ στο Essential Spa. Με πάθος για την παροχή εξαιρετικής εξυπηρέτησης πελατών και τη δημιουργία μιας φιλόξενης ατμόσφαιρας, είμαι πρόθυμος να προσφέρω τις δεξιότητές μου για να βελτιώσω την εμπειρία των επισκεπτών στο διακεκριμένο σπα σας.

2. Δομή σώματος σε μια συνοδευτική επιστολή

Σε οποιαδήποτε διάταξη γράμματος, η δομή αποτελείται συνήθως από μία ή δύο παραγράφους. Το σώμα της συνοδευτικής επιστολής εστιάζει στις βασικές δεξιότητες, σε συγκεκριμένες εμπειρίες και δυνητικά αξιοσημείωτα επιτεύγματα από προηγούμενους ρόλους, εκπαίδευση ή προσόντα.

Η ποσότητα των πληροφοριών που πρέπει να συμπεριλάβετε μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το αν σπουδάζετε, αν έχετε πάρει πρόσφατα πτυχίο ή αν είστε επαγγελματίας στο είδος σας. Όσα άτομα διαθέτουν λίγη έως καθόλου εμπειρία, καλό είναι να τονίσουν τις δεξιότητες, ενώ τα άτομα που έχουν αρκετή προϋπηρεσία θα πρέπει να επισημάνουν βασικά επιτεύγματα για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους.

Παράδειγμα:

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού μου ταξιδιού, κατανόησα εις βάθος τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτικού μηχανικού, συμπεριλαμβανομένων των δομικών αναλύσεων, της μηχανικής των μεταφορών και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στο Reeds, όπου είχα την ευκαιρία να εφαρμόσω τη γνώση που κέρδισα από την τάξη σε πραγματικά έργα και να συνεργαστώ με διεπιστημονικές ομάδες.

Έχω εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από τη δέσμευση της Bynds στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε έργα πολιτικού μηχανικού. Ανυπομονώ να μάθω και να εξελιχθώ ως επαγγελματίας στην εταιρεία σας, συνεισφέροντας νέες προοπτικές και ισχυρή εργασιακή ηθική στην ομάδα.

Αν είστε στο στάδιο να αλλάξετε σταδιοδρομία ή ίσως αλλάζετε συχνά ρόλους, μια συνοδευτική επιστολή χρησιμεύει ως το μέσο για να καλύψετε τυχόν κενά ή ανησυχίες στο βιογραφικό σας, εάν ισχύει κάτι τέτοιο.

3. Δομή συμπεράσματος σε μια συνοδευτική επιστολή

Παρόμοια με την εισαγωγή, αυτή η ενότητα μπορεί επίσης να τυποποιηθεί για να απλοποιήσει τη διαδικασία σύνταξης μιας συνοδευτικής επιστολής. Εδώ, πρέπει να συνοψίσετε τα βασικά σημεία, επαναλαμβάνοντας τον ενθουσιασμό σας για τη θέση εργασίας που ενδιαφέρεστε. Επιπλέον, το να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για την ευκαιρία που σας δίνεται και να προσκαλέσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων για περαιτέρω συζήτηση, ενώ παράλληλα παρουσιάζετε τον σεβασμό σας για την εταιρεία είναι απαραίτητα.

Έχω εντυπωσιαστεί από τη δέσμευση της JC Construction στην καινοτομία και την αφοσίωσή της στη δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας στον χώρο εργασίας. Γνωρίζω ότι οι δεξιότητές μου στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με τη στρατηγική μου νοοτροπία, με καθιστούν ένα ικανό άτομο για να συμβάλλω στην ανάπτυξη και την επιτυχία του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Σας ευχαριστώ που εξετάσατε την αίτησή μου. Ανυπομονώ να συζητήσουμε από κοντά πώς η εμπειρία μου ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της εταιρείας σας. Έχω επισυνάψει παρακάτω το βιογραφικό μου για την πληροφόρησή σας.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Παπαδόπουλος

Θέλετε να δημιουργήσετε μια επαγγελματική συνοδευτική επιστολή;
Ξεκινήστε τώρα

Παραδείγματα συνοδευτικών επιστολών:

Όταν εξετάζετε το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι μια συνοδευτική επιστολή, δεν υπάρχει κάποιος ενιαίος κανόνας, αλλά η βασική αρχή είναι να την προσαρμόσετε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση ενώ παράλληλα την ευθυγραμμίζετε με το βιογραφικό σας. Το βέλτιστο μήκος για μια συνοδευτική επιστολή κυμαίνεται από μισή έως μία σελίδα, που περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις παραγράφους. Θα πρέπει να είναι συνοπτική αλλά και να εξηγεί για ποιον λόγο είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση εργασίας.

Παράδειγμα συνοδευτικής επιστολής λογιστή

Accounting & Logistics

Κατεβάστε αυτήν τη συνοδευτική επιστολή λογιστή σε PDF

Συμβουλές για το πώς να μορφοποιήσετε μια συνοδευτική επιστολή

Για να δημιουργήσετε μια καλά δομημένη συνοδευτική επιστολή, οι ακόλουθες συμβουλές μορφοποίησης θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια συνοδευτική επιστολή μίας σελίδας, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.
  • Επιλέξτε μια επαγγελματική γραμματοσειρά και ακολουθήστε τις τυπικές οδηγίες μορφοποίησης.
  • Απευθυνθείτε σε ένα συγκεκριμένο άτομο στη συνοδευτική επιστολή, εάν είναι δυνατόν.
  • Διορθώστε προσεκτικά το κείμενο για να εξαλείψετε τυχόν γραμματικά ή ορθογραφικά λάθη.
  • Βελτιώστε τη σαφήνεια και την αναγνωσιμότητα ενσωματώνοντας κουκκίδες ή υποκεφαλίδες.
  • Προσαρμόστε το περιεχόμενο ώστε να ευθυγραμμίζεται σχεδόν απόλυτα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης εργασίας.

Θέλετε να δημιουργήσετε μια επαγγελματική συνοδευτική επιστολή;
Ξεκινήστε τώρα

Κύρια σημεία

Σε τελευταία ανάλυση, το να συντάξετε μια καλή συνοδευτική επιστολή εξαρτάται από τη διατήρηση μιας καλά δομημένης διάταξης που ενισχύει την αναγνωσιμότητα. Καθώς οι συνοδευτικές επιστολές που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, οι υπεύθυνοι προσλήψεων ή οι διευθυντές μπορούν να ανιχνεύουν με περισσότερη ευκολία επίσης μη ανθρώπινη γραφή. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τις συμβουλές των ειδικών μας και αξιοποιώντας τη συλλογή παραδειγμάτων και προτύπων συνοδευτικών επιστολών μας, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να εξασφαλίσετε περισσότερες συνεντεύξεις για δουλειά!

Επόμενα βήματα;

Εξερευνήστε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας παρακάτω για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε!

  • CVmaker: δημιουργήστε ένα προσαρμοσμένο και καλά διαμορφωμένο βιογραφικό ή μια συνοδευτική επιστολή χρησιμοποιώντας τον εύχρηστο δημιουργό μας.
  • Εργαλείο Δημιουργίας Συνοδευτικών Επιστολών: κάντε αίτηση σε μια θέση εργασίας με ένα προσαρμοσμένο πρότυπο συνοδευτικής επιστολής που διαθέτει σαφή διάταξη, ώστε να μπορείτε να το εξατομικεύσετε και να το προσαρμόσετε εύκολα στους στόχους της καριέρας σας.
  • Υπηρεσία Συγγραφής Βιογραφικών: επικοινωνήστε με έναν από τους ειδικούς μας για να λάβετε σχόλια και γρήγορες, επαγγελματικές συμβουλές για την προσαρμογή του βιογραφικού σας σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.
  • Ιστολόγιο: διαβάστε τους οδηγούς και τα σύντομα άρθρα μας για να ενημερωθείτε σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές για να βελτιώσετε τις προοπτικές εργασίας σας.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Πώς μπορείτε να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή στα ελληνικά;

Αυτό ποικίλλει καθώς ορισμένοι εργοδότες θεωρούν ότι οι συνοδευτικές επιστολές αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας αίτησης, ενώ άλλοι μπορεί να δίνουν περισσότερη βάση στα βιογραφικά. Ωστόσο, είναι γενικά φρόνιμο να συμπεριλάβετε μια συνοδευτική επιστολή για να παρουσιάσετε το ενδιαφέρον και την καταλληλότητά σας για τη θέση εργασίας.

2. Διαβάζουν οι εργοδότες τις συνοδευτικές επιστολές στην Ελλάδα;

Ναι, καθώς οι συνοδευτικές επιστολές βοηθούν τόσο τους πιθανούς εργοδότες όσο και τους ειδικούς προσλήψεων να κατανοήσουν γρήγορα το ποιοι είστε και τι θέλετε πριν καν αρχίσουν να εξετάζουν το βιογραφικό σας.

3. Ποια είναι η επίσημη διάταξη μιας συνοδευτικής επιστολής;

Η επίσημη διάταξη μιας συνοδευτικής επιστολής περιλαμβάνει συνήθως:

  • Τα δικά σας στοιχεία επικοινωνίας
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του παραλήπτη
  • Έναν επίσημο χαιρετισμό
  • Ενότητες σαφώς καθορισμένες: εισαγωγή, κύριες παραγράφους και συμπέρασμα
  • Έναν επαγγελματικό επίλογο και την υπογραφή σας.

Περισσότεροι από 112.872 χρήστες έχουν δημιουργήσει ήδη το βιογραφικό τους

Με το CV maker, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσετε ένα διακριτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μέσα σε 15 λεπτά.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας

Θα έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία