Πώς και πότε να συμπεριλάβετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας, είναι απαραίτητο να μην κλείνετε ποτέ πόρτες στους εργοδότες. Μια καλή σύσταση στο βιογραφικό μπορεί να σας πάει πολύ μακριά, αλλά είναι αμφισβητήσιμο για πολλούς το αν θα πρέπει να συμπεριλάβετε ή όχι μια σύσταση στο βιογραφικό. Εν συντομία, αναφέρετε επαγγελματικές συστάσεις μόνο εάν αυτό αποτελεί απαίτηση ή εάν θα είναι επωφελές για την αίτησή σας για τη θέση εργασίας. Όπως και να έχει, οι ειδικοί του CVMaker σάς προτείνουν να ενημερώνετε τακτικά το βιογραφικό σας, για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις παρακάτω συμβουλές και προτάσεις μας. Μπορείτε να δημιουργήσετε και να προσαρμόσετε εύκολα το βιογραφικό σας χρησιμοποιώντας ένα από τα 20+ επαγγελματικά μας πρότυπα για να πετύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους και να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Τι είναι οι συστάσεις

Μια καλή σύσταση παρέχεται από έναν προηγούμενο εργοδότη ή συνάδελφο που μπορεί να εγγυηθεί για την εμπειρία, τα επιτεύγματα ή τις δεξιότητές σας. Αυτά τα άτομα έχουν άποψη σχετικά με τη συνεργασία μαζί σας σε επαγγελματικό περιβάλλον και μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τις δυνατότητές σας και τα προσωπικά χαρακτηριστικά σας. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να λάβουν μια αντικειμενική γνώμη σχετικά με το σύνολο δεξιοτήτων και την καταλληλότητα ενός υποψηφίου για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Πού να προσθέσετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό

Οι συστάσεις προστίθενται στο τέλος του βιογραφικού σας και θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του ατόμου, τον τίτλο εργασίας, τον εργοδότη και πιθανώς μια σύντομη περιγραφή της επαγγελματικής σας σχέσης. Αν και η προσθήκη στοιχείων επικοινωνίας των συστάσεων είναι καθιερωμένη, μπορεί να είναι επίσης ωφέλιμο να τα παραλείψετε. Πρώτα από όλα, εάν ο υπεύθυνος προσλήψεων επικοινωνήσει μαζί σας για να ζητήσει τα στοιχεία επικοινωνίας των συστάσεων σας, θα γνωρίζετε ήδη ότι σας θεωρούν σοβαρό υποψήφιο επειδή πραγματοποιούν έλεγχο ιστορικού. Δεύτερον, μόλις μάθετε ότι θα κάνουν έλεγχο ιστορικού, μπορείτε να ενημερώσετε τα άτομα που προσφέρουν συστάσεις για εσάς ότι ενδέχεται να λάβουν σύντομα ένα τηλεφώνημα και να τους προετοιμάσετε. Με το CVMaker, μπορείτε να προσθέσετε εύκολα συστάσεις χρησιμοποιώντας τον σύγχρονο δημιουργό βιογραφικών μας.


Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες συστάσεις εργασίας

Η επιλογή της καλύτερης σύστασης μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο της θέσης εργασίας που στοχεύετε, τη συγκεκριμένη εμπειρία, τα έργα ή τα βασικά επιτεύγματα που αναφέρονται στο βιογραφικό σας. Προσφέρει σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων μια εικόνα για την προσωπικότητά σας και για τα κύρια δυνατά σημεία σας μέσω ενός άλλου επαγγελματία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επιλέγετε άτομα που μπορούν να δώσουν σχετικές και πολύτιμες πληροφορίες για τα προσόντα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά σας. Μια στρατηγική προσέγγιση για την επιλογή των συστάσεων για ένα βιογραφικό σημείωμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις πιθανότητες πρόσληψης. Αποφύγετε να συμπεριλάβετε έναν γείτονα, έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας ως σύσταση επειδή μπορεί να είναι προκατειλημμένοι στις κρίσεις τους και μπορεί να φανεί αντιεπαγγελματικό.

Πότε να συμπεριλάβετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό

Μια σύσταση έχει πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, προσφέρει αξιοπιστία στο βιογραφικό σας, υποστηρίζοντας με επιχειρήματα τις συγκεκριμένες δεξιότητές σας στο βιογραφικό. Θα μπορούσε να ακουστεί εντυπωσιακό σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων εάν έχετε ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει πολύτιμα σχόλια ή απόδειξη των ικανοτήτων σας. Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη συστάσεων απαιτεί χώρο, ο οποίος μπορεί να είναι σπάνιος εάν έχετε μια αξιοπρεπή ποσότητα εμπειρίας. Τέλος, οι συστάσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι περιττές, αφού μόλις ξεκινήσατε τη διαδικασία αίτησης για τη θέση εργασίας.


Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Επιπλέον συμβουλές που θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την προσθήκη μιας σύστασης:

  • Αναφέρετε τη θέση του ατόμου.
  • Επικοινωνήστε με το άτομο για να ζητήσετε σύσταση και να το ευχαριστήσετε.
  • Διατηρήστε επαφή με τις συστάσεις σας κατά διαστήματα, επικοινωνώντας μαζί τους σε επαγγελματικούς ιστότοπους όπως το LinkedIn.
  • Μην προσθέτετε ένα άτομο που γνωρίζετε ότι δεν θα σας ωφελήσει ως σύσταση.
  • Εξαιρέστε παλιές συστάσεις εκτός και εάν έχετε επαφή μαζί τους ή καλή εμπειρία την οποία θα θέλατε να αναφέρουν.
  • Αποφύγετε να συμπεριλάβετε όλες τις συστάσεις σας και προσπαθήστε να επιλέξετε συστάσεις από την πιο πρόσφατη εμπειρία ή τις σπουδές σας.

Θα πρέπει να αναφέρετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό

Η αναγκαιότητα των συστάσεων εξαρτάται από την ίδια την εργασία. Εάν μια εταιρεία δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να προσθέσετε συστάσεις στο βιογραφικό σας, δεν έχετε άλλη επιλογή. Ωστόσο, εάν δεν το ζητήσουν, θα ήταν καλύτερο να το παραλείψετε. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν ένα σύντομο πρότυπο βιογραφικού που δεν υπερβαίνει τις δύο σελίδες, επομένως θα πρέπει να είστε αποδοτικοί με τον χώρο. Αντίθετα, θα ήταν πιο επωφελές να χρησιμοποιήσετε τις συστάσεις στα μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης, όπως στη συνέντευξη. Θα είναι πιο χρήσιμο να προσθέσετε συστάσεις εάν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία και θέλετε να συμπληρώσετε τα κενά στο βιογραφικό σας.


Πώς να αποκτήσετε μια καλή σύσταση

Οι ειδικοί στο CVMaker συνιστούν να ζητήσετε άδεια προτού προσθέσετε ένα άτομο ως σύσταση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό, ανάλογα με τη σχέση που έχετε με το άτομο που θέλετε να σας συστήνει. Ο καλύτερος τρόπος για να ζητήσετε την άδεια είναι πρόσωπο με πρόσωπο καθώς μπορείτε να εξηγήσετε τι είδους θέσεις εργασίας σας ενδιαφέρουν και να μάθετε τι πιστεύουν για εσάς. Διαφορετικά, αρκεί ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα προσωπικό μήνυμα. Γενικά, προσπαθήστε να βρείτε τουλάχιστον τρεις συστάσεις για το βιογραφικό σας, διασφαλίζοντας ότι η σύσταση αποτελείται μόνο από το όνομα, τον τίτλο και την εταιρεία. Αποφύγετε να δώσετε στοιχεία επικοινωνίας ή να αναφέρετε τα στοιχεία επικοινωνίας κατόπιν αιτήματος.

Εάν ξεκινάτε τώρα την καριέρα σας, μπορείτε να συμπεριλάβετε συστάσεις από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή από άλλους τύπους εμπειρίας. Εάν, για παράδειγμα, έχετε συνεργαστεί μαζί με ένα άτομο για μια διατριβή, αυτό το άτομο μπορεί να εγγυηθεί για τις οργανωτικές και ερευνητικές σας δεξιότητες. Ένα άλλο παράδειγμα βιογραφικού θα μπορούσε να είναι ένας επικεφαλής εθελοντών, εάν είχατε κάνει εθελοντική εργασία στο παρελθόν. Αν και οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν επαγγελματίες στις συστάσεις, αυτές οι εναλλακτικές θα εξακολουθούν να είναι αρκετές. Μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς εάν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα ή ξεκινάτε μόλις την καριέρα σας.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το εάν μια σύσταση είναι καλή ή όχι, εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με έναν από τους ειδικούς μας για να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τη σύνταξη ενός βιογραφικού.

Τελικές παρατηρήσεις

Τώρα, λοιπόν, έχετε σκεφτεί να προσθέσετε συστάσεις και ίσως λάβατε μια κλήση από έναν υπεύθυνο προσλήψεων. Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για μια κλήση που σχετίζεται με μια σύσταση; Λοιπόν, μόλις μάθετε ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων θα επικοινωνήσει με τα άτομα που αναφέρετε ως συστάσεις, μπορείτε να τα ενημερώσετε για τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλατε αίτηση (αν είναι δυνατόν, δώστε τους την περιγραφή της θέσης εργασίας) και το όνομα της εταιρείας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τις συστάσεις σας να επισημάνουν συγκεκριμένες δεξιότητες που έχετε και τα επιτεύγματά σας όταν λάβουν ένα τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο προσλήψεων. Γενικά, οι υπεύθυνοι προσλήψεων κάνουν στις συστάσεις σας παρόμοιες ερωτήσεις σχετικά με έναν υποψήφιο. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ερωτήσεις: ημερομηνίες έναρξης και λήξης της απασχόλησης, λόγους αποχώρησης, καθήκοντα, συνέπεια, δυνατά και αδύνατα σημεία ή πόσο καλά εργάστηκε ο αιτούντας σε ομάδες και μεταξύ τους.

Η πλατφόρμα του CVMaker προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα σταδιοδρομίας για άτομα που αναζητούν εργασία περιλαμβάνοντας εύχρηστα εργαλεία και πολύτιμες πληροφορίες. Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα στην καριέρα σας; Δημιουργήστε τώρα το βιογραφικό σας

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από 112.872 χρήστες έχουν δημιουργήσει ήδη το βιογραφικό τους

Με το CV maker, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσετε ένα διακριτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μέσα σε 15 λεπτά.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας

Θα έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία